Czasopisma nauk społecznych: refleksje w kontekście jubileuszu „Ruchu Prawniczego, Ekonomicznego i Socjologicznego” - Wasilewski, Jacek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Setna rocznica powstania RPEiS jest dobrą okazją do refleksji nad statusem akademickich czasopism nauk społecznych w Polsce. Artykuł zestawia treść i formę dwunastego rocznika RPEiS (z roku 1932) z dzisiejszymi kwartalnikami nauk społecznych. Główny wniosek jest taki, że przedwojenny kwartalnik kierowany był do całego środowiska szeroko rozumianej humanistycznej inteligencji, podczas gdy dzisiejsze czasopisma są nastawione wyłącznie na wąsko wyspecjalizowanych akademików. Czy jest szansa na utworzenie periodyku nauk społecznych, który by wzbudził zainteresowanie szerszych kręgów, tak naukowców jak praktyków?