Prawo w czasie pandemii COVID-19: analiza wybranych kwestii społeczno-prawnych - Bandoch, Jakub; Drewek, Marcin (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie katalogu najbardziej ważkich skutków społeczno-prawnych, które zostały spowodowane przez pandemię COVID-19. Rozważania prowadzone są w oparciu o pierwszą kompleksową w nauce prawa publikację „Law in the Time of COVID- 19”. Trafnie przyjęto w niej, że zasadniczo oddziaływanie pandemii na społeczeństwo oraz regulacje prawne widoczne jest w trzech zasadniczych płaszczyznach: praw człowieka, prawa publicznego oraz prawa prywatnego. W niniejszym artykule dokonano analizy najistotniejszych kwestii prawnych, w tym zwłaszcza ochrony prawa do prywatności, prawa wyborczego, zabezpieczenia społecznego, a także zasadniczych klauzul kontraktowych mających zabezpieczać umowy handlowe przed wpływem COVID-19. W konkluzji prowadzonych rozważań należałoby wskazać, że o ile wprowadzone w różnych systemach prawnych rozwiązania mające przeciwdziałać skutkom pandemii zasadniczo spełniły swoją rolę, to jednak jednocześnie same spowodowały negatywne skutki prawne, które jak najszybciej powinny zostać usunięte.