Niesamodzielne pełnoletnie dziecko – rozwód rodziców i alimentacja na rzecz dziecka - Wybrańczyk, Daniela (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie kilku wybranych materialnoprawnych kwestii dotyczących dziecka pełnoletniego, lecz jeszcze niesamodzielnego, pojawiających się w związku z postępowaniem o rozwód jego rodziców. Odniesiono się m.in. do negatywnej przesłanki rozwodowej, jaką jest sprzeczność orzeczenia rozwodu z zasadami współżycia społecznego w kontekście objęcia nią pełnoletniego dziecka rozwodzących się rodziców, oraz zaprezentowano zagadnienia związane z alimentacją pełnoletniego niesamodzielnego dziecka i alimentami na potrzeby rodziny ustalanymi w postępowaniu zabezpieczającym. Badania oparto na analizie aktów prawnych, jednocześnie wykorzystując metodę prawnoporównawczą. W zakresie wskazanej wyżej negatywnej przesłanki orzeczenia rozwodu należy uznać, że dobro dzieci niesamodzielnych jest właściwie chronione. W artykule wykazano również, że w innych państwach europejskich różnie kształtuje się wiek dziecka, z ukończeniem którego wygasa obowiązek jego utrzymania przez rodziców. Analiza zagranicznych regulacji skłania do wniosku, że granica wieku, do której rodzice powinni wspierać dzieci, nie pokrywa się z ich samodzielnością prawną.