Market reactions to dividends announcements: evidence from the Warsaw Stock Exchange - Gnap, Michał (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
Głównym celem artykułu jest zbadanie reakcji rynku na ogłoszenia w związku z planowanymi wypłatami dywidendy. Próba badawcza obejmuje 45 podmiotów notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 2017–2021. W analizie wykorzystano prostą stopę zwrotu oraz nadwyżkową stopę zwrotu typu buy-and-hold. Analiza regresji wskazuje, że zmiana wskaźnika DPR nie wyjaśnia w pełni zmiany cen akcji podmiotów objętych analizą. Niemniej jednak słaba reakcja rynku na komunikat o wypłacie dywidendy może prowadzić do wniosku, że polskie akcje już uwzględniają informacje o jej wypłacie.