Przeciwdziałanie bezdomności zwierząt jako problem społeczny - Mamzer, Hanna; Nowak, Paweł (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Bezdomność zwierząt w krajach kultury zachodniej jest poważnym wyzwaniem społecznym, ze względu na dobrostan populacji ludzkich i zwierzęcych. W związku z tym coraz większy nacisk kładzie się na kontrolowanie wielkości populacji zwierząt towarzyszących, szczególnie zwierząt bezdomnych i wolno bytujących. Najczęściej wskazuje się trzy metody ograniczania bezdomności zwierząt: edukowanie właścicieli, trwałe znakowanie zwierząt oraz sterylizacje/kastracje zwierząt. W Polsce obowiązek zapobiegania bezdomności zwierząt spoczywa na samorządach gminnych. Mimo że polski ustawodawca umożliwia gminom wprowadzanie programów sterylizacji/ kastracji zwierząt mających opiekunów, niewiele gmin z tego korzysta, co jest oceniane krytycznie przez Najwyższa Izbę Kontroli. W niniejszym tekście zaprezentowano wyniki badań wprowadzania przez gminy w Wielkopolsce programów sterylizacji/ kastracji zwierząt właścicielskich, a także przyczyn niechęci samorządów do przeznaczania środków na realizację tych programów.