Interes prawny jako kryterium wyłączenia radnego od udziału w głosowaniu - Szewczyk, Marek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Artykuł dotyczy jednej z niezwykle ważnych instytucji prawa komunalnego, a więc regulacji dotyczącej ustroju samorządu terytorialnego, przynależącej jednocześnie do regulacji określanych mianem antykorupcyjnych. Rzecz dotyczy tego, w jakich sytuacjach radny – a więc członek organu stanowiącego jednostki samorządu terytorialnego ‒ nie może korzystać ze swego najbardziej podstawowego prawa, jakim jest prawo do udziału w podejmowaniu rozstrzygnięć, a więc prawo do udziału w głosowaniach. Autor artykułu stawia tezę, że wyłączenie korzystania z tego prawa może zachodzi jedynie wówczas, gdy głosowanie dotyczy takich sytuacji, w których radny występuje jako podmiot administrowany; nie dotyczy natomiast tych sytuacji, w których radny występuje jako przedstawiciel wspólnoty samorządowej. W artykule poddano krytycznej analizie dotychczasowe stanowisko doktryny oraz orzecznictwa.