Ewolucja systemu kontroli wewnętrznej w jednostkach samorządu terytorialnego na przestrzeni 25 lat samorządności w Polsce - Budzeń, Daniel (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Artykuł jest podsumowaniem funkcjonowania systemu kontroli wewnętrznej w jednostkach samorządu terytorialnego w Polsce z okazji 25-lecia istnienia samorządu. Autor prezentuje najważniejsze kwestie związane z kontrolą wewnętrzną w administracji publicznej. Zwrócono również uwagę na realizację kontroli zarządczej w sektorze samorządowym. W publikacji zaprezentowano schemat ewolucji kontroli wewnętrznej w jednostkach samorządu terytorialnego z uwzględnieniem pełnego wdrożenia koncepcji New Public Management. Autor koncentruje się na najważniejszych kwestiach związanych z systemem kontroli wewnętrznej. Zaprezentowano również wyniki ankiety poruszającej problematykę wdrożenia oraz roli kontroli zarządczej i audytu wewnętrznego w samorządzie lokalnym. Jest to również próba zwrócenia uwagi na konieczność zmiany mentalności i świadomości społeczeństwa, zarówno pracowników administracji, jak i mieszkańców.