Stres w pracy wśród polskich prawników. Rola obciążenia pracą - Chirkowska-Smolak, Teresa (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
Osoby pracujące w zawodach prawniczych są szczególnie narażone na stres związany z pracą. Badania na ten temat, prowadzone do tej pory głównie w Stanach Zjednoczonych, pokazują, że prawnicy mają problemy ze zdrowiem psychicznym i dotyczy to co trzeciej osoby pracującej w takich zawodach. Wciąż jednak brakuje analiz zdrowia i samopoczucia polskich prawników. W artykule przedstawiono fragment wyników ogólnopolskiego badania na temat samopoczucia przedstawicieli tej grupy zawodowej, które miało wypełnić tę lukę. Główny problem badawczy dotyczył określenia poziomu stresu doświadczanego przez polskich prawników. Naszym celem było również ustalenie, ile czasu prawnicy faktycznie poświęcają na wykonywanie swojej pracy (jakie jest ilościowe obciążenie pracą) i jak się to wiąże z poziomem postrzeganego przez nich stresu w pracy. Ważna była również analiza stresu, jakiego doświadczają prawnicy w kontekście etapu rozwoju kariery zawodowej, wykonywanego zawodu prawniczego oraz praktykowanej dziedziny prawa. Wyniki badań (N = 1779) wskazują, że poziom odczuwanego stresu w pracy przez polskich prawników jest wysoki, niezależnie od zawodu prawniczego, w którym pracują czy w jakiej dziedzinie prawa praktykują, zarówno na początku kariery, jak i przez doświadczonych specjalistów. Niepokojące jest również duże obciążenie pracą, które stanowi poważny czynnik ryzyka pogorszenia stanu ich zdrowia.