Mixed opinions: public attitudes towards the welfare state in Poland - Rae, Gavin; Piotrowska , Katarzyna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
Niniejszy artykuł analizuje opinię publiczną w Polsce w odniesieniu do polityki i struktur państwa opiekuńczego. Rozpoczynamy od przedstawienia głównych badań nad modelami państwa opiekuńczego, w szczególności opierając się na typologii państwa opiekuńczego Espinga-Andersena. Następnie przedstawiamy istniejące sprzeczne badania dotyczące tego, czy w Europie Środkowo-Wschodniej (EŚW), w tym w Polsce, można zidentyfikować odrębny model państwa opiekuńczego. Wykorzystujemy to jako kontekst analizy opinii Polaków na temat państwa opiekuńczego. Nasze badania wykorzystują oryginalne dane ilościowe uzyskane z badania przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie w Polsce. W polskim społeczeństwie istnieje szczególnie silne poparcie dla aspektów socjaldemokratycznego modelu państwa opiekuńczego. Co więcej, duża część polskiego społeczeństwa nadal popiera niektóre struktury opiekuńcze istniejące w czasach komu nizmu. Jednocześnie w najbardziej uprzywilejowanych grupach społecznych istnieje znaczne poparcie dla liberalnego modelu państwa opiekuńczego. Z analizy wynika zatem, że opinie polskiego społeczeństwa są mieszane, co do pewnego stopnia odzwierciedla hybrydowy charakter państwa opiekuńczego.