Finansyzacja gospodarki krajów Europy Środkowo-Wschodniej - Gołębiowski, Grzegorz; Szczepankowski, Piotr (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Obserwowana od końca lat siedemdziesiątych XX w. zacierająca się granica pomiędzy finansową i realną sferą gospodarki oraz dokonująca się autonomizacja sektora finansowego spowodowały zainteresowanie się ekonomistów tematyką, określaną w literaturze pojęciem finansyzacji. W artykule dokonano systematyki definicji finansyzacji, zjawiska odgrywającego istotne znaczenie we współczesnym świecie. Wskazano również jego przesłanki, źródła i skutki, a także omówiono wykorzystywane w badaniach mierniki oceny stopnia finansyzacji gospodarki, co dało podstawę do analizy finansyzacji gospodarek w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Analiza doprowadziła do sformułowania wniosku, że skala tego zjawiska w tej części Europy jest stosunkowo niewielka. Indywidualny poziom mierników wykorzystywanych do oceny tego zjawiska jest zróżnicowany w poszczególnych krajach. Niemniej jednak po ich zagregowaniu skalę finansyzacji gospodarek Czech, Węgier, Estonii i Polski należy oceniać na zbliżonym poziomie. Najbardziej odporna na zjawisko finansyzacji okazała się gospodarka Słowacji.