Derywaty pogodowe jako instrument zarządzania ryzykiem pogodowym - Czekaj, Zuzanna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Ryzyko pogodowe ma coraz większy wpływ na funkcjonowanie współczesnych przedsiębiorstw. Aby skutecznie zarządzać ryzykiem pogodowym, przedsiębiorstwa mogą korzystać z pogodowych instrumentów pochodnych. W artykule podjęto próbę klasyfikacji podmiotów, które mogłyby wykorzystać w ramach procesu zarządzania ryzykiem pogodowym instrumenty pochodne, a szczególnie opcje pogodowe. Na wstępie przedstawiono istotę ryzyka pogodowego, formułując jego definicję oraz klasyfikując to zjawisko. Następnie dokonano wyszczególnienia tych podmiotów, na które pogoda wpływa w sposób istotny. Dalej zaprezentowano opcję pogodową, zaczynając od konstrukcji tego instrumentu, poprzez historię jego funkcjonowania na rynku światowym, a kończąc na refleksjach na temat możliwości zastosowania opcji pogodowych w polskich realiach.