Z perspektywy czasu – opinie łodzian o kondycji demokracji - Murawska, Agnieszka (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Minęło ponad 25 lat budowania nowego systemu w Polsce. Jest to pretekst do podsumowań i odpowiedzi na pytanie badawcze: na jakim poziomie kształtuje się zadowolenie z funkcjonowania demokracji w naszym kraju? Do omawianych wymiarów kondycji demokracji zaliczono: funkcjonowanie demokracji, funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości, funkcjonowanie opieki zdrowotnej, szkolnictwa wszystkich szczebli oraz stan gospodarki. Podstawę empiryczną prezentowanych danych stanowią wyniki reprezentatywnych badań ilościowych zebranych w ramach projektu „Odrodzenie postprzemysłowych miast peryferyjnych” na próbie 700 dorosłych mieszkańców Łodzi. Projekt realizowany był ze środków finansowych Narodowego Centrum Nauki w latach 2011-2014, z kolei badania surveyowe przeprowadzono pod koniec 2012 i na początku 2013 r. Wyniki badania potwierdzają niski poziom zadowolenia z kondycji funkcjonowania demokracji i jego poszczególnych komponentów. Cechą społeczno-demograficzną najbardziej różnicującą stosunek łodzian do demokracji okazał się wiek respondentów.