Publicznoprawny charakter roszczeń odszkodowawczych za wywłaszczenie nieruchomości - Kruś, Maciej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Kwestia zakwalifikowania roszczenia do ustalenia odszkodowania za wywłaszczenie nieruchomości do sfery publiczno- lub prywatnoprawnej na gruncie prawa polskiego budziła wątpliwości doktryny już w okresie międzywojennym i pozostała nierozwikłana jednoznacznie do dziś. Jest ona szczególnie istotna z punktu widzenia przedawnienia przedmiotowego roszczenia odszkodowawczego. Na gruncie prawa administracyjnego bowiem, w przeciwieństwie do roszczeń o charakterze cywilnoprawnym, roszczenia co do zasady nie ulegają przedawnieniu, chyba że ustawa stanowi inaczej. W niniejszym artykule autor poddaje analizie przykładowe akty prawne, będące podstawą do przeprowadzenia procedury wywłaszczania nieruchomości oraz ewentualnych roszczeń odszkodowawczych, począwszy od rozporządzenia Prawo o postępowaniu wywłaszczeniowem z 1934 r., przez powojenne dekrety i ich nowelizacje, na obecnie obowiązującej ustawie o gospodarce nieruchomościami skończywszy. Jednocześnie w oparciu o orzecznictwo sądów powszechnych i administracyjnych oraz wypowiedzi wybitnych przedstawicieli doktryny autor podejmuje próbę uzasadnienia swojego stanowiska w zakresie publicznoprawnego charakteru roszczeń odszkodowawczych za wywłaszczenie nieruchomości.