Ryzyko gwaranta w świetle projektu nowelizacji ustawy Prawo zamówień publicznych - Lenhardt, Sergiusz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Niniejszy artykuł poświęcony został tematyce ryzyka gwaranta związanego z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego. Szczególną uwagę zwraca się w nim na rolę gwarancji we wspomnianym procesie oraz na zagrożenia związane z ich sprzedażą. Celem artykułu było ukazanie zmian w kwestii ekspozycji na ryzyko gwaranta w związku z nowelizacją Prawa zamówień publicznych. Artykuł składa się zasadniczo z trzech części, tj.: wstępnej, w której przedstawiono rodzaje gwarancji występujące w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; drugiej ‒ dotyczącej szczegółów projektu ustawy oraz trzeciej ‒ opisującej zmiany ryzyka gwaranta w nowej rzeczywistości prawnej.