Oszustwo podatkowe a przestępstwo oszustwa w prawie polskim i niemieckim - Sepioło-Jankowska, Iwona (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Artykuł dotyczy przestępstwa oszustwa podatkowego w niemieckim oraz w polskim prawie karnym. Przestępstwa te należą do nielicznej grupy czynów stanowiących delikty podatkowe, które zagrożone są karą kryminalną w ustawodawstwie niemieckim. W niemieckim porządku prawnym bowiem ustawodawca zdecydował się na kryminalizację tego obszaru patologii jedynie w wąskim zakresie, w przeciwieństwie do naszego rozwiązania, w którym funkcjonuje odrębna ustawa karna penalizująca kilkadziesiąt naruszeń dotyczących finansów publicznych. Przedmiotem rozważań jest ustalenie, w jakim zakresie znamiona przestępstwa oszustwa podatkowego z Kodeksu karnego skarbowego oraz niemieckiej Ordynacji podatkowej pokrywają się ze znamionami klasycznego przestępstwa oszustwa, określonego w polskim oraz niemieckim Kodeksie karnym, a także jakie wynikają z tego konsekwencje.