Praca socjalna w zmieniającym się społeczeństwie - Drozdowski, Rafał (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Artykuł jest próbą zastanowienia się nad nowymi zadaniami i funkcjami pracy socjalnej w społeczeństwie, w którym największym wyzwaniem jest już nie tyle walka z wykluczeniem wyrosłym z biedy i ubóstwa, ile przeciwdziałanie wykluczeniu wynikającemu z różnic społecznych, kulturowych i politycznych. Po drugie, artykuł jest próbą spojrzenia na zadania i funkcje pracy socjalnej w społeczeństwie, w którym dominują słabe więzi i które jest w coraz większej mierze „społeczeństwem jednostek” tracących powoli zapał do działań podejmowanych w imię dobra wspólnego.