Instytucje publiczne oraz stanowienie i egzekwowanie prawa w Polsce w latach 2009-2015 w ocenie menedżerów - Kowalski, Tadeusz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Celem artykułu jest prezentacja i ocena ewolucji postrzegania przez menedżerów zmian w środowisku instytucjonalnym w Polsce w latach 2009-2015. Niewystarczająca sprawność funkcjonowania instytucji publicznych i jakość prawodawstwa w Polsce jest krytykowana przez obywateli, przedsiębiorców i polityków. Mimo że dostrzegają poprawę, podobne oceny polskiego otoczenia instytucjonalnego formułują zagraniczni obserwatorzy. Przedstawiane w artykule oceny zmian w otoczeniu instytucjonalnym oparte są na własnych badaniach prowadzonych od 1997 r. W artykule zaprezentowano zarys kanałów transmisji warunków w otoczeniu instytucjonalnym na bieżące i długoterminowe decyzje ekonomiczne. JEL: K00, D78, P37