Polityka pieniężna w warunkach niskiej inflacji a oczekiwania uczestników rynku - Szyszko, Magdalena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
W artykule zawarto charakterystykę zarządzania oczekiwaniami inflacyjnymi w warunkach niskiej inflacji i deflacji. W pierwszej części zaprezentowano rozwiązania teoretyczne proponowane, by uniknąć albo opuścić pułapkę deflacyjną. Związane są one z zarządzaniem oczekiwaniami: w momencie gdy bank centralny osiągnie granicę nominalnych stóp procentowych, kanał oczekiwań pozostaje najskuteczniejszym kanałem oddziaływania na gospodarkę. Niektóre z sugerowanych rozwiązań zostały zastosowane w czasie ostatniego kryzysu: instrumenty nadzwyczajne, forward guidance i deprecjacja. Działania te nie podważyły ram strategii celu inflacyjnego. W drugiej części artykułu przedstawiono zastrzeżenia dotyczące pomiaru oczekiwań w warunkach niskiej inflacji i zaburzeń. Informacja o poziomie oczekiwań, ich dyspersji, zmienności i stopniu zakotwiczenia jest kluczowa dla banków centralnych właśnie ze względu na znaczenie kanału oczekiwań. Ostatnia część artykułu zawiera porównanie oczekiwań skwantyfikowanych standardową metodą probabilistyczną Carlsona i Parkina oraz zmodyfikowaną wersją tej metody. Ta ostatnia przystosowana jest do okresów, gdy czynnik skalujący jest niedodatni. Materiał empiryczny obejmuje Polskę (lipiec 2014 – grudzień 2015) i Szwecję (listopad 2012 – grudzień 2015). Oba kraje doświadczały deflacji, przy czym Bank Szwecji operuje w warunkach ujemnych stóp procentowych. Alternatywna metoda kwantyfikacji wygładza oczekiwania i zmniejsza ich zmienność. Kwestie zarządzania oczekiwaniami i ich pomiaru w warunkach deflacji i niskich stóp procentowych są w przedmiotem intensywnej debaty. Stąd czas na ostateczne konkluzje jeszcze nie nadszedł.