Działania prokuratury po wniesieniu zażalenia na postanowienia zamykające drogę do wydania wyroku - Karlik, Piotr (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
Opracowanie dotyczy oceny działania prokuratury po wniesieniu przez pokrzywdzonego zażalenia na postanowienie o odmowie wszczęcia lub umorzenia postępowania. Jak pokazuje obecna praktyka, spotykamy tutaj specyficzne zachowanie organu, które w konsekwencji może prowadzić do istotnego naruszenia uprawnień procesowych pokrzywdzonego. Przedmiotem publikacji jest krytyczna ocena takiego działania oparta na gruntownej analizie przepisów regulujących funkcjonowanie postępowania w tym właśnie zakresie. Wniesienie środka odwoławczego, czyli poddanie decyzji procesowej kontroli odwoławczej, powinno petryfikować postępowanie dowodowe i wyłączać jakąkolwiek aktywność procesową, bez uprzedniej decyzji o podjęciu postępowania na skutek uwzględnienia zażalenia. W przeciwnym wypadku zostaje podważony sens sądowej kontroli, a w konsekwencji prawo do sądu zostaje istotnie ograniczone. Poniższe rozważania mają na celu wskazanie problemu istniejącego w praktyce i zwrócenie uwagi na negatywne konsekwencje z niej wynikające. Jak bowiem wynika z prezentowanych analiz, nie ulega wątpliwości, że obecna sytuacja musi ulec zmianie.