Rola crowdfundingu udziałowego w finansowaniu przedsiębiorstw w Polsce - Kozioł-Nadolna, Katarzyna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
Dostęp do kapitału jest jednym z problemów, z jakim mają do czynienia właściciele przedsiębiorstw z sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) w Polsce. Brak kapitału może przełożyć się na pogorszenie pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Crowdfunding udziałowy jest w miarę nowym źródłem finansowania dla przedsiębiorstw. Celem artykułu jest przedstawienie crowdfundingu w modelu udziałowym Polsce w okresie 2012–2022 i możliwości jego wykorzystania przez przedsiębiorstwa jako źródła finansowania. Badaniem objęto platformy crowdfundingowe w modelu udziałowym. W zarysie przedstawiono także rynek crowdfundingu donacyjnego. W artykule posłużono się analizą porównawczą na podstawie analizy literatury przedmiotu, wnioskowaniem indukcyjno-dedukcyjnym i analizą desk research. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że w okresie 2012–2016 crowdfunding udziałowy nie był źródłem pozyskiwania kapitału dla przedsiębiorstw. Sytuacja zaczęła zmieniać się w kolejnych latach. Szybki wzrost crowfundingu udziałowego (więcej platform, więcej spółek, więcej emisji) zaobserwowano w latach 2019–2021. Zmieniły się także perspektywy rozwoju crowdfundingu udziałowego, weszły w życie przepisy prawne, które nadały crowdfundingowi ramy formalne i instytucjonalne, co ma przełożyć się w znacznym stopniu na jego rozwój.