Satysfakcja z miejsca zamieszkania: analiza porównawcza państw Unii Europejskiej - Sadko, Maria (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
Przedmiotem artykułu jest poziom satysfakcji z miejsca zamieszkania wśród mieszkańców państw Unii Europejskiej. Celem badania jest porównanie odczuwanego przez mieszkańców tych państw zadowolenia związanego z ich miejscem zamieszkania, podzielenie państw UE na jednorodne grupy ze względu na wcześniej wspomnianą satysfakcję, jak również ocena, czy modele polityki mieszkaniowej i społecznej realizowane w danych państwach są zbieżne z wynikami grupowania, oraz określenie, czy w powstałych grupach występuje zjawisko deprywacji mieszkaniowej. Dane zaczerpnięto z dwóch źródeł: Europejskiego Badania Jakości Życia (EQLS) 2016, które zawiera m.in. zmienne odzwierciedlające subiektywne poczucie satysfakcji z miejsca zamieszkania respondentów, oraz bazy danych Eurostat, zawierającej m.in. informacje na temat deprywacji mieszkaniowej. Analiza pokazała, że optymalnym rozwiązaniem jest podział państw na pięć grup. W powstałych grupach przeanalizowano, w jakim stopniu mieszkańcy odczuwają satysfakcję z miejsca zamieszkania, dzięki temu wskazano zbiory mieszkańców najbardziej oraz najmniej zadowolonych z miejsca swojego zamieszkania. Ponadto wykazano, że istnieje zauważalny związek między modelem polityki mieszkaniowej stosowanym w danym państwie a wynikami grupowania, natomiast w przypadku modeli polityki społecznej nie zauważono analogicznych powiązań. Dodatkowo wskazano, które elementy deprywacji mieszkaniowej występowały najczęściej, a które najrzadziej w wyznaczonych grupach państw. Problemami, które dotykają znaczną część gospodarstw domowych we wszystkich wyznaczonych grupach, są nadmierna wilgotność, hałas z ulicy lub od sąsiadów, zanieczyszczenie oraz przestępczość w okolicy miejsca zamieszkania. Artykuł wnosi wkład do literatury na temat jakości zamieszkania, która jest jednym z istotnych aspektów jakości życia. Pokazuje, które państwa są podobne ze względu na odczuwaną przez mieszkańców satysfakcję z miejsca zamieszkania oraz od czego to podobieństwo może zależeć.