Kondycja finansowa „firm zombie” notowanych na GPW w Warszawie - Kuciński, Andrzej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2023)
Artykuł porusza problem występowania „firm zombie” w gospodarce. Firmy zombie najczęściej definiuje się jako przedsiębiorstwa nierentowne, zadłużone, przeżywające problemy finansowe, które niejednokrotnie wykazują ujemny kapitał własny. Celem artykułu jest przedstawienie kondycji finansowej firm zombie notowanych na rynku giełdowym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie, w tym ukazanie przesłanek zagrażających kontynuowaniu działalności gospodarczej przez firmy zombie. Dane z lat 2018–2021 pochodzą z bazy danych Notoria Serwis, które dotyczą rocznych sprawozdań finansowych spółek notowanych na rynku giełdowym GPW w Warszawie. W artykule wykorzystano jako główne metody badawcze analizę literatury oraz analizę finansową. Z rezultatów badań wynika, że na rynku kapitałowym w Polsce występują firmy zombie z ujemnym kapitałem własnym: w latach 2018–2021 wśród spółek notowanych na rynku giełdowym GPW stanowiły one 2,9–3,6%. Najliczniejsza grupa firm zombie z ujemnym kapitałem własnym to podmioty gospodarcze zaliczane do kategorii małych przedsiębiorstw. Firmy zombie notowane na rynku kapitałowym w Polsce charakteryzowały przede wszystkim problemy z zapewnieniem rentowności, z zachowaniem płynności finansowej, a ich działalności towarzyszyło duże ryzyko upadłości. Firmy zombie mogły kontynuować swoją działalność głównie za sprawą wygenerowanej nadwyżki finansowej, która pozwalała na regulowanie rat kapitałowych wraz z odsetkami. Na kontynuowanie działalności przez firmy zombie miały wpływ głównie niskie stopy procentowe utrzymywane przez władze monetarne w Polsce w latach 2018–2021, udzielane gwarancje rządowe podmiotom gospodarczym ubiegającym się o kredyty bankowe, subsydiowanie działalności nierentownej, czy też udzielana pomoc państwa kierowana do firm działających w warunkach pandemii COVID-19.