Niefinansowe uwarunkowania niestabilności finansowej na przykładzie północnoamerykańskiego sektora bankowego i ich znaczenie w kontekście kryzysu 2023 roku w USA - Czaplicki, Marcin (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
Historia kryzysów bankowych pokazuje, że występują one ponadprzeciętnie często w Stanach Zjednoczonych. W artykule nakreślone zostały przyczyny tego stanu rzeczy (wśród których wyróżniono uwarunkowania geograficzne, demograficzne i polityczne). Wykazano, że te czynniki doprowadziły do powstania rozdrobnionego sektora charakteryzującego się dualizmem nadzorczo-regulacyjnym. Pokazano jednocześnie, że w sąsiedniej Kanadzie, gdzie sektor bankowy ewoluował równolegle, odmienne uwarunkowania przełożyły się na jego inną strukturę oraz wyższą odporność na zawirowania finansowe. Zarysowano także przebieg cyklu regulacyjnego w USA (XX i XXI w.), który związany był z opisywanymi uwarunkowaniami, w szczególności polityczno-społecznymi. Nakreślono również wpływ tych uwarunkowań, w szczególności rozdrobnienia sektora i dualizmu nadzorczego na przebieg oraz skalę kryzysu bankowego z 2023 r., w szczególności na kształt regulacji i nadzoru bankowego. Opisano także potencjalne następstwa kryzysu, włączając w to prezentację projektowanych lub proponowanych rozwiązań problemów, które (bezpośrednio) przyczyniły się do jego wybuchu. Rozwiązania te nie dotykają jednak sedna zidentyfikowanych problemów, wobec czego nie można wykluczyć nawrotu kryzysu bankowego w przyszłości.