Sprawowanie wymiaru sprawiedliwości a autonomia prawa wobec polityki - Lewandowski, Dawid (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Artykuł dotyczy relacji między autonomią prawa a wpływem polityki na funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości w warunkach systemu demokratycznego. Celem jest wskazanie, w jakim zakresie możliwe jest zachowanie równowagi między niezależnością prawa a jego osadzeniem w kontekście społeczno-politycznym. Rozważania prowadzę na styku refleksji teoretycznoprawnej i analizy współczesnych sporów wokół reformy sądownictwa w Polsce po roku 2015. Przedstawiam funkcjonalne i ontologiczne ujęcia autonomii prawa oraz wskazuję obszary, w których polityka oddziałuje na wymiar sprawiedliwości: proces legislacyjny, nominacje sędziów i funkcjonowanie sądów. Argumentuję, że autonomia prawa to nie ucieczka od polityki, lecz zdolność do stawiania jej granic.