Procedury nadawania stopni naukowych – czy jesteśmy w punkcie zwrotnym? - Kierznowski, Łukasz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Mimo ogromnego znaczenia stopni naukowych dla funkcjonowania polskiego sektora akademickiego, procedury nadawania stopni naukowych w Polsce nie są dokładnie zbadane w nauce prawa, a ich status (charakter) wciąż budzi istotne wątpliwości i rozbieżności w doktrynie oraz orzecznictwie. Jednocześnie zmiany prawne i wydarzenia ostatnich lat wskazują, że doszło do istotnej modyfikacji dotychczasowego modelu procedur nadawania stopni naukowych, a także do poważnego spadku poziomu ich legitymizacji ze strony środowiska akademickiego. W artykule przedstawiono te okoliczności oraz sformułowano i uzasadniono twierdzenie, że w zakresie dalszego rozwoju modelu polskiej procedury nadawania stopni naukowych możemy znajdować się w punkcie zwrotnym, a dalsze trwanie tych procedur jako procedur administracyjnych podlegających kontroli sądowej nie jest pewne. W ocenie autora, jeżeli dojdzie do przekształcania paradygmatów polskiego postępowania w sprawie nadawania stopni naukowych w warunkach luki w wiedzy naukowej co do jego obecnego modelu oraz kryzysu jego legitymizacji, zmiany mogą pójść w niekontrolowanym kierunku, przybrać kształt w dużej mierze przypadkowy i zależny od akurat dominujących nastrojów i oczekiwań środowiskowych lub decyzji politycznych, a nie prawniczej wiedzy naukowej i rzeczywistych wad obecnej regulacji prawnej.