Energia i świętowanie: od bycia razem do eksploatacji - Krajewski, Marek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Święta są niezwykle energochłonne, ale produkują też energię pozwalającą przetrwać wspólnocie i afirmować gatunkową odrębność człowieka. Dla wielu osób są one też jedynymi momentami w roku, w których mogą one zaspokoić swoje wszystkie potrzeby, poczuć, iż niczego im nie brakuje, i nie martwić się niczym. Święto to również czas, w którym możemy czuć się lepiej niż na co dzień, wreszcie tak, jakbyśmy chcieli zawsze się czuć. Jednocześnie to czas utożsamiany z marnotrawstwem, bezsensownym zużywaniem cennych zasobów. Te paradoksy i pułapki, jakie zastawia na nas świętowanie, polegają też na tym, iż nie jest ono tylko czasem pojednania, ponownego złączenia tego, co na co dzień rozdzielone, ale też czymś, co dzieli – zwłaszcza tam, gdy chodzi o klasowe zróżnicowania i koncepcje dobrego życia. Rozważanie styku świętowania i energii jest dla mnie okazją do tego, by pokazać, jak złożone są dyskusje o komforcie i jak często pomijamy w nich fakt, iż doświadczenie go dla wielu osób jest bardzo okazjonalne, te nieliczne zaś momenty, w których jest on im dany, podlegają ostrej krytyce jako bezmyślne marnotrawstwo, niedopuszczalny eksces czy niesolidarne zachowanie.