Prawne aspekty co-parentingu w związkach heteroseksualnych na gruncie polskiego prawa rodzinnego - Skłodowski, Dariusz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Celem artykułu jest wyjaśnienie pojęcia „co-parentig”, które opisuje jeden ze współczesnych modeli rodziny. Przeprowadzona analiza ogranicza się do praktyki polskiej, która obejmuje stosunki dwóch osób odmiennej płci decydujących się na wychowywanie dziecka w przedmiotowym modelu. W artykule omówiono kluczowe przepisy Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, które regulują prawa i obowiązki rodziców uczestniczących w procesie wychowawczym. Rozważano również kwestie związane z formalnoprawnym uznawaniem rodzicielstwa, ograniczeniami w powierzaniu pieczy nad dzieckiem oraz rolą sądów rodzinnych w rozstrzyganiu sporów związanych z rodzicielstwem wspieranym. Artykuł analizuje trzy kluczowe zagadnienia związane z potrzebą dbania o dobro dziecka wychowującego się w omawianym modelu rodziny. Rozważania skupiają się na prawie dziecka do kontaktów z rodzicami, umowach regulujących wykonywanie obowiązku alimentacyjnego oraz na wpływie życia rodziców w rozłączeniu na ich prawa i obowiązki rodzicielskie. W artykule podkreślone zostały przepisy mające zastosowanie przy modelu co-parentingu oraz przeprowadzono ich wykładnię w kontekście zasady dobra dziecka, która jest podstawową zasadą normowania stosunków rodzinnych. W podsumowaniu wskazano, że polskie regulacje adekwatnie chronią interesy dziecka w co-parentingu, lecz wobec przemian społecznych mogą wymagać szerszej adaptacji, by zagwarantować pełną realizację praw rodzicielskich i alimentacyjnych.