Zmiany demograficzne – konieczność działań na terenach wiejskich - Witkowska, Magdalena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Prognozy demograficzne dla Polski pokazują na zmniejszanie się liczby ludności w perspektywie nadchodzących dekad. Proces ten jest silnie zróżnicowany terytorialnie. Celem badań jest pokazanie skali wyludnienia poszczególnych typów obszarów i czynników wpływających na zachodzące zmiany w liczbie i strukturze ludności. Ponadto wskazanie na zadania do podjęcia dla osłabienia/odwrócenia niekorzystnych trendów. Przyjęte metody badań to analiza ilościowa zastanych danych statystycznych i analiza jakościowa literatury dotyczącej przyczyn zmian demograficznych i możliwych działań zaradczych. Wyniki badania pokazują znaczne zróżnicowanie terytorialne zjawiska depopulacji, które występuje przede wszystkim na terenach peryferyjnych, wiejskich rolniczych, krańcach województw i w części północnej oraz wschodniej Polski. Przyczyną wyludnienia jest zarówna niska dzietność, jak i wyjazdy osób, szczególnie młodych, z tych obszarów. Konieczne zatem są działania osłabiające niekorzystne trendy. Brakuje wiedzy na temat sposobów przeciwdziałania występującej depopulacji, co zmniejsza możliwość zastosowania odpowiednich polityk publicznych dla osłabienia/odwrócenia niekorzystnych trendów.