Zasadność kalkulacji wskaźnika RRSO w kontekście oceny całkowitego kosztu kredytu konsumenckiego - Andrzejczak, Monika (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2026)
Celem artykułu jest wykazanie ograniczonej przydatności w ocenie kosztów związanych z kredytem konsumenckim rzeczywistej rocznej stopy procentowej (RRSO), będącej implementacją wskaźnika annual percentage rate (APR) obowiązującego na terytorium Unii Europejskiej. Powodem jest wrażliwość wyniku RRSO na zmiany parametrów związanych z realizacją umowy. Metoda badawcza została oparta na kalkulacji RRSO dla ustalonej kwoty kredytu, oprocentowania i prowizji w wariantach różniących się terminem spłaty, rodzajem raty (stała versus malejąca) oraz terminem naliczenia opłat dodatkowych. Kalkulacji dokonano w programie Microsoft Excel. Wyniki badań wskazują, że wpływ na wynik RRSO mają liczba rat i sposób ich naliczania oraz termin naliczania opłat dodatkowych związanych z kredytem. Wyniki badań podważają zasadność oceny warunków umowy kredytowej na podstawie RRSO.