Model rozwoju spójności obszarów metropolitalnych - Nowak, Jacek F. (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Artykuł analizuje doświadczenia jednostek samorządu terytorialnego aglomeracji poznańskiej w rozwijaniu różnych form kooperacji. Szczególna uwaga została poświęcona rozpoznaniu i zaprezentowaniu instytucjonalnych form współdziałania na tworzących się metropolitalnych obszarach funkcjonalnych. Badania dotyczące rozwoju form spójności w aglomeracji poznańskiej przedstawiono na tle aktualnej europejskiej polityki ukierunkowanej terytorialnie, kładącej nacisk na wspieranie rozwoju obszarów funkcjonalnych. Specjalna wagę przykłada się w tej polityce do rozwiązywania wyzwań wynikających z narastania powiązań funkcjonalnych na obszarach metropolitalnych. Aktualne działania podejmowane w kształtujących się funkcjonalnych polskich obszarach metropolitalnych są omawiane także w świetle powstającej obecnie polskiej polityki ukierunkowanej terytorialnie. Szczególną uwagę poświęca ona wzmacnianiu współpracy międzysamorządowej oraz kooperacji z innymi sektorami na obszarach funkcjonalnych, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów o charakterze metropolitalnym. Efektem badań prezentowanych w artykule jest propozycja modelu budowania spójności w obszarach metropolitalnych. Model uwzględnia zalecenia polityki europejskiej, polskiej i zmieniające się krajowe ramy legislacyjne oraz uwarunkowania i doświadczenia lokalne.