Zarządzanie strategiczne w dużych miastach w Polsce - Matusiak, Monika (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Mimo braku obowiązku ustawowego przygotowywania strategii rozwojowych na poziomie lokalnym, większość polskich samorządów opracowała takie dokumenty. Analiza przebiegu cyklu strategicznego w dużych miastach w Polsce pokazuje jednak na istotne słabości kolejnych po planowaniu etapów: od zaprojektowania i uruchomienia systemu wdrażania strategii po jej monitorowanie i finansowanie. Wykorzystanie mechanizmu sprzężenia zwrotnego w zarządzaniu strategicznym wymaga dobrego powiązania systemu monitoringu z zarządzaniem strategicznym. Wśród siedmiu badanych miast potencjał zastosowania tego rodzaju rozwiązania można zidentyfikować jedynie w Poznaniu i Łodzi. Żadne z badanych miast nie prowadziło natomiast ewaluacji swoich strategii, co utrudnia ocenę efektów podejmowanych działań. Upowszechnienie się zarządzania w kontekście miejskim (urban governance) będzie w kolejnych latach przesłanką dla rozwoju systemów zarządzania strategicznego również w polskich miastach.