Znaczenie konsultacji społecznych w procesach rewitalizacji obszarów miejskich - Muszyńska-Jeleszyńska, Dominika (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Artykuł prezentuje sposoby prowadzenia konsultacji społecznych dotyczących rewitalizacji miejskich terenów nadrzecznych oraz ich wyniki, a także uzasadnia konieczność przeprowadzania badań w tym zakresie. Problematyka ta odnosi się ściśle do Bydgoszczy, miasta, które położone jest nad Wisłą, Brdą i Kanałem Bydgoskim, a rzeki tworzące oś hydrograficzną miasta wyznaczają przestrzeń publiczną. Artykuł omawia przyjętą metodologię konsultacji społecznych pełniących ważną rolę w określeniu kierunków rozwoju i zagospodarowania terenów nadrzecznych. Konsultacje społeczne przeprowadzone zostały w ramach prac nad rozprawą doktorską autorki „Tereny nadrzeczne w strukturze przestrzenno-funkcjonalnej Bydgoszczy. Problemy rozwoju i rewitalizacji” (UAM, Poznań 2012).