Efektywność partycypacyjnych instrumentów zarządzania miastem - Gawroński, Henryk (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Celem artykułu jest identyfikacja instrumentów partycypacyjnych w zarządzaniu miastem. Na tym tle dokonano szczegółowszej analizy referendum lokalnego w sprawie odwołania organów samorządowych, ich podstaw prawnych, przesłanek, dynamiki i wyników. Partycypacja społeczna zaspokaja potrzeby samorealizacji, przynależności do grupy i uznania. Efektywność zarządzania miastem jako organizacji publicznej rozpatrywana musi być w wymiarze ekonomicznym i społecznym. Wymiar ekonomiczny dotyczy mierzalnych nakładów i mierzalnych efektów. Natomiast wymiar społeczny dotyczy szerszego zakresu oddziaływania nakładów na otoczenie, np.: efekty ekologiczne, edukacyjne, zdrowotne, więzi społecznych.