Przestrzeń czasu wolnego w polityce dużych miast - Kowalczyk, Andrzej; Derek, Marta (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Współcześnie w polityce dużych miast coraz większego znaczenia nabierają działania dotyczące kształtowania przestrzeni związanej z konsumpcją czasu wolnego. Tego rodzaju działania traktowane są współcześnie jako jeden z ważniejszych czynników rozwoju miast i regionów. Inwestycje w kulturę, rozrywkę, turystykę czy rekreację nie tylko wpływają na zwiększenie atrakcyjności turystycznej miast, lecz także podnoszą jakość życia mieszkańców, przyciągają inwestorów, poprawiają jakość przestrzeni miejskiej itp. Jednym z przejawów przemian przestrzeni miejskiej związanych z jej kształtowaniem w związku z czasem wolnym są działania podejmowane na obszarach, które pełniły wcześniej inne funkcje, głównie tereny poprzemysłowe, pokolejowe itp.