Wyznaczniki decyzji zakupowych towarów konsumpcyjnych mieszkańców Poznania i Wielkopolski - Bartkowiak, Paweł; Sojkin, Bogdan (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
W artykule przedstawiono analizę wyznaczników zakupu towarów przez konsumentów indywidualnych w Poznaniu i Wielkopolsce. Analiza została przeprowadzona na podstawie wyników badań konsumenckich zrealizowanych w latach 2011 i 2013 w Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu oraz innych polskich badań rynkowych z tego zakresu. W rezultacie zidentyfikowano i porównano podstawowe grupy czynników kształtujących zakupy artykułów żywnościowych, chemii gospodarczej i kosmetyków, obuwia i odzieży oraz artykułów trwałego użytku oraz ich zmienność latach 2011-2013.