Tworzenie wartości w spółkach giełdowych z Wielkopolski - Nowicki, Jarosław (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Artykuł przedstawia wyniki badania przeprowadzonego na wielkopolskich spółkach giełdowych. W pracy zbadano problem, czy podmioty te budują wartość, czy przekazują ją właścicielom, czy efekty budowy wartości są skorelowane z efektami przekazanymi właścicielom, jak również wskazano główne determinanty zmian wartości przedsiębiorstwa. Wyniki badania pokazują, że większość spółek giełdowych z Wielkopolski nie budowała wartości przedsiębiorstwa w analizowanym okresie, co oznacza, że wygenerowane przez nie stopy zwrotu były niższe od kosztu kapitału. Analizowane spółki zwiększały majątek swoich właścicieli w średnim ujęciu tylko w 2010 i 2013 r. Oznacza to, że w latach 2011-2012 całkowity zwrot dla akcjonariuszy wygenerowany przez wielkopolskie spółki giełdowe był niższy od oczekiwanego. Stwierdzić jednak trzeba, że analizowane podmioty wykazywały duże zróżnicowanie w badanym okresie zarówno pod względem względnego zysku ekonomicznego, jak i miernika CSVspread. Analiza danych charakteryzujących wielkopolskie spółki giełdowe wykazała dość silną i istotną statystycznie korelację między wynikami budowy wartości przedsiębiorstwa a rezultatami jej transferu do właścicieli tylko w 2012 r. W pozostałych latach zależność ta była słaba i nieistotna statystycznie. Analiza przyczynowa wykazała, że w największym stopniu zmiany zysku ekonomicznego w badanym okresie wyjaśniają zmiany zysku brutto. Wpływ pozostałych zmiennych, tj. kapitału własnego, efektywnej stopy podatku dochodowego i kosztu kapitału własnego jest znacznie mniejszy.