Użytkowanie nieruchomości lokalowych w strefie centralnej Poznania - Tanaś, Justyna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Celem opracowania jest rozpoznanie zmian w zakresie sposobów użytkowania nieruchomości lokalowych na wybranych ulicach centrum miasta Poznania. W pierwszej części opracowania przedstawiono rozważania na temat czynników kształtujących układ wykorzystywania gruntów w miastach, wskazano na zmiany zachodzące w strukturze przestrzennej współczesnych polskich miast oraz przedstawiono etapy rozwoju sieci handlowo-usługowej w Poznaniu w okresie gospodarki rynkowej. W części empirycznej przeprowadzono analizę sposobu użytkowania nieruchomości lokalowych w centrum Poznania. Zakresem przestrzennym analizy sposobu wykorzystania nieruchomości lokalowych objęto wybrane ulice w centrum Poznania (Święty Marcin, Półwiejska, 27 Grudnia oraz Stare Miasto). Na podstawie zebranych danych lokale użytkowe pogrupowano ze względu na rodzaj prowadzonej działalności. Przeprowadzono także analizę pustostanów. Przeprowadzona analiza potwierdziła, że sposób użytkowania nieruchomości lokalowych usytuowanych przy wybranych ulicach centralnej strefy Poznania uzależniony jest od funkcji, jaką pełni obszar, w którym lokale są usytuowane. Stare Miasto, pełniące reprezentacyjną rolę, zdominowane jest przez restauracje, kawiarnie i kluby. Ulica Półwiejska natomiast, łącząca dwie galerie handlowe: Kupiec Poznański oraz Stary Browar – sklepami odzieżowymi i obuwniczymi. Na ulicach Święty Marcin i 27 Grudnia przeważają natomiast instytucje finansowe i banki. Najwyższy wskaźnik pustostanów odnotowano natomiast w rejonie Starego Miasta oraz ulic Święty Marcin.