Ochrona praw człowieka w dzisiejszej Europie - O’Flaherty, Michael (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Fundamenty europejskiego systemu ochrony praw człowieka są dzisiaj coraz częściej i coraz odważniej kwestionowane. Mowa nienawiści, wymierzona w różne grupy, przybiera na sile pomimo wysiłków, jakie przez lata Unia Europejska czyniła w tym zakresie. Swobodzie wypowiedzi, będącej przecież podstawą europejskiej demokracji, zagraża tendencja stanowienia prawa, które pod pretekstem zapewnienia bezpieczeństwa obywatelom de facto powstrzymuje media przed wykonywaniem ich społecznej misji. Wreszcie, w retoryce wielu polityków bezpieczeństwo narodowe jest stawiane w opozycji do praw i wolności jednostki, podczas gdy te dwie wartości wcale się nie wykluczają. Wręcz przeciwnie – uzupełniają się wzajemnie, o ile stanowimy prawo w oparciu o zasadę prawodządności, dbamy o edukację społeczeństwa obywatelskiego i nie powtarzamy błędów historii.