Sprawiedliwość proceduralna według ReNEUAL Modelu kodeksu postępowania administracyjnego Unii Europejskiej - Ostojski, Przemysław (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Przedmiotem rozważań w niniejszym opracowaniu jest analiza instytucji procesowych zawartych w ReNEUAL Modelu kodeksu postępowania administracyjnego Unii Europejskiej w celu ukazania, jak projektodawca unijny rozumie pojęcie sprawiedliwości proceduralnej, a także jak należy rozumieć samo pojęcie sprawiedliwości w kontekście sposobu przygotowania decyzji w postępowaniu ujętym w Księdze III Modelu. W rezultacie przeprowadzonej analizy należy stwierdzić, że sprawiedliwość według ReNEUAL oznacza takie ukształtowanie zasad i reguł postępowania administracyjnego, które z jednej strony przewiduje funkcjonowanie w tym postępowaniu wskazanych standardów ochrony praw jednostek, z drugiej zaś – gwarantuje skuteczność, efektywność i zorientowanie na służbę publiczną w zakresie działań organów administracji. Twórcy projektu zebrali, usystematyzowali i udoskonalili w projekcie kodeksu postępowania administracyjnego Unii dotychczas wypracowane standardy postępowań administracyjnych państw członkowskich.