„Rekomunalizacja” zadań w sferze gospodarki komunalnej - Lissoń, Piotr (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Jedną z tendencji dających się zaobserwować ostatnimi laty w sferze gospodarki komunalnej jest wycofywanie się przez jednostki samorządu terytorialnego ze współpracy z podmiotami prywatnymi przy wykonywaniu zadań publicznych, w przypadku zaś możliwości wyboru pomiędzy prywatno- a publicznoprawnymi formami i metodami działania – pojawia się tendencja do wybierania przez organy administracji publicznoprawnych form i metod działania. Zauważalne jest również stałe rozszerzanie przez ustawodawcę zakresu zadań publicznych należących do jednostek samorządu terytorialnego. Analogiczne zjawiska można dostrzec również w innych sferach wykonywania zadań publicznych, na różnych szczeblach struktur państwa. Są one zauważalne nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach, w szczególności w Niemczech, gdzie nauka prawa poświęca im w ostatnich latach coraz większą uwagę i proponuje nazwanie ich „rekomunalizacją”, „reetatyzacją” lub „republicyzacją” zadań publicznych. Wydaje się zasadne posłużenie się takimi określeniami także w badaniach podejmowanych w Polsce. W artykule problematyka rekomunalizacji zadań publicznych została zilustrowana przykładami zadań gminnych w dziedzinie elektroenergetyki.