Definicja CSR według normy ISO 26000 a praktyka gospodarcza - Rojek-Nowosielska, Magdalena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Problemem badawczym omówionym w artykule jest próba odpowiedzi na pytanie, w jakim stopniu zaproponowana w normie ISO 26000 definicja CSR (ang. corporate social responsibility) jest realizowana przez przedsiębiorstwa w Polsce. Prowadzone w niniejszym artykule rozważania odpowiadają podejściu charakterystycznemu dla ram naukowych badań stosowanych. Podjęte prace mają charakter eksplanacyjny, w ramach których zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety jako narzędzia badawczego. W odniesieniu do czterech kryteriów definicyjnych CSR wskazanych w normie ISO 26000 przeprowadzono badanie empiryczne na próbie 385 podmiotów. Z uwagi na niejednorodne wyniki wskazujące różny poziom realizacji kryteriów definicyjnych CSR zawartych w normie nie można jednoznacznie określić stopnia ich realizacji. Wskazano natomiast obszary, które są w większym bądź mniejszym stopniu realizowane w praktyce gospodarczej.