O uprzedmiotowieniu autorów, wszechwładzy wydawców i nędzy prawa autorskiego. Prawo autorskie w czasach restauracji kapitalizmu w Polsce - Mazurkiewicz, Jacek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Badacze prawa autorskiego w Polsce opisali rozliczne prawa majątkowe i osobiste twórców oraz ich ochronę. Ale w zasadzie nie napisali prawie nic o deprecjacji, niekiedy wręcz unicestwianiu wielu tych praw, w czasach restaurowania drapieżnej wersji kapitalizmu. O najczęstszej fikcji prawa do honorarium. O wymuszaniu na autorach nie tylko formy wydawanych tekstów. O nierzadkiej cenzurze artykułów dotykających kwestii niewygodnych politycznie. Takie procedery dotykają przede wszystkim młodych adeptów nauki, ucząc ich często serwilizmu, niekiedy budząc strach, nakazując poprawność, nie zaś wierność prawdzie i wartościom. Przez co zabijana jest nie tylko nauka.