Koncepcja binary approach jako instrument kształtowania zrównoważonego wzrostu - Ashford, Robert; Hall, Ralph P.; Ashford, Nicholas A. (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Niniejszy artykuł skupia się na podejściu charakterystycznym dla ekonomii binarnej i wyjaśnia, w jaki sposób koncepcja ta może przyczynić się nie tylko do zwiększenia ich zdolności zarabiania kapitału, ale również do zwiększenia popytu na zatrudnienie oraz perspektyw osiągnięcia równowagi środowiskowej. Koncepcja ekonomii binarnej (ang. binary approach) proponuje wdrożenie systemu pozwalającego na rozszerzenie systemu własności finansów korporacyjnych, który byłby wolny od podatków, redystrybucji czy ingerencji państwa. Przedsiębiorstwa miałyby prawo do pozyskiwania źródeł finansowania swoich potrzeb tak, jak to robiły dotychczas, ale dysponowałyby jeszcze dodatkowymi, potencjalnie bardziej rentownymi instrumentami rynkowymi umożliwiającymi im takie działanie.