Społeczna nieodpowiedzialność biznesu a niszczenie wizerunku przedsiębiorstwa - Gołata, Krzysztof (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
W literaturze i dyskursie publicznym pojęcie społecznej nieodpowiedzialności biznesu pojawia się stosunkowo rzadko. Przedsiębiorstwa zdecydowanie częściej informują o pozytywnych aspektach swojej działalności pozabiznesowej (działaniach na rzecz pracowników, społeczności lokalnych, ochrony środowiska) niż o kwestiach pogarszających ich wizerunek i reputację w oczach opinii publicznej. Mówienie o negatywnych stronach działalności pozabiznesowej wydaje się jednak istotne, gdyż eliminowanie patologii (społecznej nieodpowiedzialności biznesu) zwiększa społeczne zaufanie do działań w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu.