Propozycje aktualnych tematów dla dydaktyki przyszłych kadr menedżerskich w zakresie etyki biznesu - Sroka, Robert (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Celem artykułu jest próba wyboru istotnych i aktualnych zagadnień, jakie powinny znaleźć się w programie nauczania przyszłych menedżerów. Lista zaproponowanych tematów wynika z dwóch źródeł: 1) analizy zjawisk biznesowych prowadzonych w nurcie zarządzania humanistycznego – w artykule uwaga została skupiona na poglądach Marthy C. Nussbaum; 2) wniosków z uznanych międzynarodowych badań w zakresie etyki biznesu na poziomie rozwiązań organizacyjnych.