Zalety i wady wprowadzenia systemu ochrony w sektorze banków spółdzielczych w Polsce - Piechocka-Kałużna, Agnieszka (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest usystematyzowanie poglądów na temat zalet i wad systemu ochrony (Institutional Protection Scheme) funkcjonującego w sektorze banków spółdzielczych Polsce. Zalety i wady poddano analizie z różnych punkty widzenia, przed i w trakcie jego wdrażania. W artykule zaprezentowano ideę systemu ochrony oraz genezę jego powstania oraz unormowania prawne, w których został on uregulowany. Następnie przedstawiono (z punktu widzenia różnych kryteriów) przegląd zalet i wad systemu ochrony wdrażanego w Polsce. Na podstawie przeprowadzonej analizy dokonano oceny zalet i wad wdrażanego systemu ochrony, a następnie sformułowano wytyczne normatywne w tym zakresie.