Koncepcja prawna finansowego stosunku prawnorynkowego (zarys założeń) - Fedorowicz, Magdalena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Celem artykułu jest pokazanie interferencji, zazębiania się wątków publicznych i prywatnych w ramach prawa rynku finansowego na przykładzie tworzonej konstrukcji finansowego stosunku prawnorynkowego. Dla realizacji tego celu w opracowaniu zebrano i poddano analizie argumenty za zasadnością tworzenia konstrukcji stosunku prawnorynkowego, zaproponowano analizę struktury prawnej stosunku prawnorynkowego, jako charakteryzującego się tak znacznymi odrębnościami od stosunku cywilnoprawnego i stosunku administracyjnoprawnego oraz wykazującego tak dalece idącą specyfikę prawną, że wymagającego autonomicznego ujęcia, z uwagi na potrzeby doktrynalne, orzecznicze oraz dydaktyczne. Taka propozycja doktrynalnego ujęcia stosunków prawnych na rynku finansowym – zdaniem autorki – wydaje się wierniej odzwierciedlać założenia prawodawcy i nadzorców krajowego i unijnego oraz pozwala również od razu dostrzegać wewnątrzsystemowe uwarunkowana i powiązania natury podmiotowej i funkcjonalnej oraz zwłaszcza – lepiej i w ekonomiczno-gospodarczym kontekście – zrozumieć finansowe treści prawnorynkowe.