Bezwarunkowy dochód podstawowy jako instrument ograniczenia nierówności dochodowych - Misztal, Piotr (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Bezwarunkowym dochodem podstawowym jest dochód przyznany wszystkim członkom społeczeństwa indywidualnie, bez konieczności świadczenia pracy. Prawo do tego dochodu i jego poziom mają charakter bezwarunkowy i są niezależne od wielkości i struktury gospodarstw domowych. Ponadto dochód bezwarunkowy jest wypłacany bez względu na dochody obywateli pochodzące z innych źródeł. Celem artykułu jest analiza teoretyczna i empiryczna koncepcji bezwarunkowego dochodu podstawowego ze szczególnym uwzględnieniem genezy oraz skutków wprowadzenia tego mechanizmu. W tekście wykorzystano metodę badawczą opartą na studiach literaturowych z zakresu makroekonomii i polityki gospodarczej oraz metody statystyczno-opisowe na podstawie danych publikowanych przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju.