Aleksander Stępkowski, Zasada proporcjonalności w europejskiej kulturze prawnej. Sądowa kontrola władzy dyskrecjonalnej w nowoczesnej Europie, Warszawa 2010, ss. 458. - Zmierczak, Maria (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2012)
.