Czemu służy program Rodzina 500 plus? Analiza celów polityki publicznej i polityki partyjnej - Gromada, Anna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Artykuł analizuje legislację, komunikację medialną oraz zaplanowany sposób ewaluacji programu „Rodziny 500 plus”, aby zidentyfikować jego cele jako polityki publicznej. Wyróżnia siedem celów, które porównuje z celami polityki partyjnej. Z punktu widzenia jakości polityki publicznej słabością programu jest brak konsekwencji w kwestii tego, co program zamierza osiągnąć. Sprawia to, że zarówno skuteczność, jak i opłacalność polityki są niemożliwa do ocenienia, ponieważ nie jest jasne, co byłoby sukcesem. Jednakże z punktu widzenia polityki partyjnej rozległe i elastyczne cele są bezpieczniejsze politycznie i skuteczniejsze wizerunkowo.